27 april 2012

Att ärva eller inte ärva det är frågan. Läs och tänk efter.

Var ju så länge sen jag skrev ngt så nu byter jag brutalt ämne sen sist.
Ämnet i dag är  - Att ärva eller inte ärva-.. Ja det är ju en fråga som man inte kort  behandlar på ett blogginlägg, men ändå.
Jag har under åren läst några  väldigt allmänna kurser i rättskunskap och när det varit fråga om arv, så har det alltid framstått att särkullbarn aldrig helt kan fråntas ngn arvsrätt. Men det var ingen som talade om att -så är visst fallet-.

Om giftorättens värde understiger fyra prisbasbelopp träder basbeloppsregeln in. Den innebär att efterlevande make alltid har rätt att få behålla fyra prisbasbelopp av det gemensamma boet. Den regeln kan därför inskränka barns arv.

Tja så var det. 4 basbeloppp är ca 160 000 kr. Så överstiger inte värdet på den avlidner grejer det , så får makan/ maken allt och barnen inget...
Tänk på det ni särkullbarn. Ja har ni rika föräldrar så klarar ni er, men lagom halvfattiga föräldrar ger inget efter sig.
Okej, då tänker vi så här då.. kanske var det inte pengar man vill ha efter sin förälder som går bort, utan minnessaker som funnits i det hem man växt upp i , eller andra gamla släktingars hem.
Dom kanske är mer värda för barnen än tusen kronor på banken.
Men ett gammalt vackert  skåp, ett gammalt bord, det värderas kanske med en hundralapp och gör då att i det stora hela inte genererar något arv till barn.

Lagar är så klart till för att följas, det fattar ju jag också, men här var ännu en lag där den lilla människan kommer i kläm.

Kanske återkommer jag i denna fråga...
Hmm kanske ska berätta historien om hur ett par gamla skor kan komma på villovägar.

ses.

Inga kommentarer: